O šťávě

Co je to Lhenická ovocná šťáva?

100% vylisovaná a pasterizovaná šťáva (mošt) z ovoce / zeleniny,

s uchovaným obsahem vitamínů a minerálů.

 

U našich produktů máte záruku, že kupujete šťávu, která má tyto charakteristiky:

odrážka

100 % podíl ovocné složky

odrážka

neslazená

odrážka

nefiltrovaná

odrážka

neředěná

odrážka

neobsahuje žádné konzervační látky

Lhenická ovocná šťáva je čistá přírodní šťáva z ovoce vypěstovaného převážně v Chelčicko-Lhenické ovocnářské oblasti Jižních Čech, která je pěstováním ovoce proslulá.

Mošt je vylisován z pečlivě vybíraného čerstvého ovoce nebo zeleniny. Podíl ovocné složky tvoří 100 %. 1 litr ovocné šťávy obsahuje cca 1,4 kg ovoce. Šťáva je neslazená, nefiltrovaná, neředěná, nekoncentrovaná, bez konzervačních látek. Podíl jablečné složky u mixovaných šťáv je 60-70%. Příznačný je sediment na dně, který je znakem přírodního charakteru nápoje.

Tento druh moštu s jemně drcenou dření, odborně nazývaný „tekuté ovoce“, je bohatý vitamínem C. Šťáva je ošetřena pouze v pasterací. Tento citlivý způsobu zpracování zajistí mikrobiologickou nezávadnost a současně zachovává většinu vitamínů a dalších hodnotných látek, chuť i výrazné aroma, jaké má čerstvě vylisovaný mošt.

Přejeme vám příjemný zážitek z pití tohoto lahodného nápoje.

 

—————

Jaké jsou ve šťávě přídatné složky?

Šťáva je zcela bez přísad, je neslazená, nefiltrovaná, neředěná, nekoncentrovaná, bez konzervačních látek. Neobsahuje žádné látky upravující chuť nebo vzhled či aroma. Vše, co ve šťávě pijete je pouze přírodní lisované ovoce a/nebo zelenina. Podíl jablečné složky u mixovaných šťáv je 60-70%, zbytek tvoří další druh ovoce nebo zeleniny uvedené na obalu.

—————

Jak je šťáva balena?

Šťávu můžete koupit  v těchto baleních:     BAG-IN-BOX: ve dvojím objemu: 2,5 litrů a 5 litrů. Na objednávku v objemu 10 litrů.

                                                                    SKLO: lahvičky o objemu 0,25 l, jednotlivě nebo v kartonu, kde je 8 ks.

Šťáva je balena v praktickém obalu  „BAG-in-BOX“ (aseptická potravinářská folie s výpustným ventilem v papírové krabici). Ventil se uchytí v krabici, odjistí a používá jako stáčící kouhoutek. Krabice se doporučuje po otevření balení umístit v chladnější místě (nejčasteji v lednici).

Díky tomuto balení se při postupném odpuštění šťávy ventilem k moštu nedostává vzduch a obsah tak nepodléhá rychlé zkáze. Trvanlivost 1 rok od výroby při skladování do 10°C. Po otevření uchovávejte krabici ve  výčepní poloze a spotřebujte do 4 týdnů. Obal je plně recyklovatelný.

 

—————

Jaká je trvanlivost šťávy?

     

Trvanlivost: cca 1 rok od vylisování (datum je uvedeno na obalu) při uchovávání v chladu do 15 oC.

Pokud uchováváte neotevřené balení šťávy při pokojové teplotě, doporučuje spotřebovat ji do 9ti měsíců. Po otevření uchovávejte šťávu v chladu, nejlépe v chladničce, kde vydrží minimálně čtyři týdny. Po otevření doporučujeme uchovávat krabici ve vodorovné (výčepní) poloze.

Záruka trvanlivosti spočívá pouze v šetrném tepelném ošetření do 80 oC (pasterace). Při tomto procesu dojde ke zničení nežádoucích mikroorganismů, ale zároveň nedochází k ničení vitamínů. Díky tomuto citlivému způsobu zpracování a konzervace si tak šťáva zachovává svoji přirozenou hodnotu, chuť i výrazné aroma, tedy má stále vlastnosti čerstvě vylisované ovocné šťávy.

 

—————

Jaké jsou druhy šťávy?

Sortiment šťáv pro vás neustále rozšiřujeme. V sezónně 2012 / 2013 lisujeme tyto druhy:

                        Jablko    100%

                        Jablko + rakytník (90 : 10)                       

                        Jablko + višeň (cca 70:30)

                        Jablko + červený rybíz

                        Jablko + černý rybíz 

                        Jablko + hruška

                        Jablko + švestka

                        Jablko + jahoda

                        Jablko + mrkev

                        Jablko + červená řepa

                        

V roce 2012 nelisujeme  z důvodu nedostatku surovin:

                        Jablko + bílý rybíz

                        Rajské jablko   100% 

                      

Další informace najdete zde.

 

 

—————

Jaký je přínos pití šťávy pro naše zdraví?

Jablečná šťáva a její kombinace s jinými druhy ovoce nebo zeleniny obsahuje hojně vitamíny A, B, C, železo, ovocné kyseliny, fenolické látky, pektin a vlákninu.

Má pozitivní účinky na nervový systém, slinivku, revmatismus, hladinu cholesterolu, redukci hmotnosti. Obsažené látky působí preventivně proti množení nádorových buněk, onemocnění srdce a cév, při stressu, astmatu, zánětu průdušek či rozedmě plic. Zbavují tělo jedovatých a odpadních látek, patogenních mikroorganismů, regulují činnost střev.

Ve šťávě obsažený antioxidant quercetin, má schopnost potírat neurodegenerativní nemoci u lidí. jako jsou Parkinsonova či Alzheimerova choroba.Quercetin má podle posledních průzkumů mnohem vyšší antioxidační aktivitu než jiné flavonoidy a vitamin C. Podle posledních poznatků více antioxidantů obsahuje právě jablečný mošt než čerstvá jablka. 

Jablka, hrušky a další ovoce obsahují flavonoidy, žluté pigmenty, které mají ochranný účinek před onemocněním dýchacích cest a plic, snížijí riziko onemocnění srdce a rakoviny. Mezi flavonoidy existují rozdíly. Jako nejúčinnější se ukázala látka nazývaná katechin. Lidí, kteří užívali více než 20mg této látky denně, měli lepší plicní funkce a onemocněli méně často na astma, zánět průdušek či rozedmu plic. Dva dl jablečné šťávy obsahují přibližně 15 mg katechinu.

 

Po zkušenostech spotřebitelů můžeme prohlásit, že pokud se vám po krabicových džusech vyráběných z koncentrátů dělají kožní vyrážky, po naší šťávě je mít nebudete.

—————

Je šťáva vhodná jen k pití?

Šťáva je vhodná k výrobě ovocných želé, pudinků, zmrzliny, horkých nápojů, apod. Šťávu lze výborně využít i jako základ ovocných šťáv a zkombinovat s jinými druhy, dle vlastní chuti a fantazie.

—————


Diskusní téma: O šťávě

Datum: 26.11.2018

Vložil: Tomáš Strnad

Titulek: Pesticidy

Dobrý den, jaké chemické přípravky používáte při pěstování a v jakém množství se vyskytují ve vašich produktech? Díky.

—————

Datum: 03.12.2018

Vložil: Lhenické šťávy

Titulek: Re: Pesticidy

Dobrý den,

naše ovoce pochází od pěstitelů kteří jsou členy Ovocnářské unie. Jsou proto vázáni dodržováním pravidel používání pesticidů dle pravidel SISPO. Věříme, že ovocnáři tyto pravidla dodržují avšak vlastní testy na jablka u každé odebrané várky neděláme.

S pozdravem
Řezníček Petr

—————

Datum: 01.09.2017

Vložil: Smithe127

Titulek: John

Surely together with your thoughts here and that i adore your blog! Ive bookmarked it making sure that I can come back &amp read more inside the foreseeable future. daackdfeeddfgbee

—————

Datum: 24.10.2013

Vložil: Ondra Páleník

Titulek: Drahé a stříkané ovoce

Dobrý den, před časem jsem u vás koupil 5l balení po 100kč a abyl to dobrý obchod za cenu 170.- je to tak pro ty pražáky protože normální člověk si to nemůže dovolit. Co se týče ovoce odkud získáváte suroviny pro zpracování? Pokud vím sady u vás ve Lhenicích a Chelčicích jsou silně zaneseny chemickými postřiky o těch významných látkách pro organismus bych tedy zauvažoval. Nebo máte snad biojahody :-)

Ondřej Páleník
Go-For Holland Import-Export
gofor@email.cz
Vodňany

—————

Datum: 20.04.2016

Vložil: Markéta Čermáková

Titulek: Re: Drahé a stříkané ovoce

Já bych se vyjádřila jen k té části o ceně - když srovnám, kolik stojí v supermarketu "džus" (rozuměj, jakási pofidérní šťáva z koncentrátu) pak nechápu, proč se Vám to zdá drahé. Tato skutečná ovocná šťáva je stále levnější než ty nekvalitní "džusy" a její chuť a reakce těla, mluví sama za sebe.

—————

Datum: 14.06.2013

Vložil: Ales Nok

Titulek: Ovocna stava

Chtel bych se zeptat,je vhodna pro osoby s cukrovkou.

—————

Datum: 01.08.2012

Vložil: Pavla Maresova

Titulek: Děkujeme moc!

Dobrý den, o víkendu jsem naprostou náhodou zakoupila v prodejně COOP na Lipně nad Vltavou 5l balení Váši jablecne stavy. Zaujalo mne spise balení a řekla jsem si - proč to nezkusit. Výsledkem bylo, ze před návratem do Prahy jsem veškerá volna mista v aute zaplnila krabicemi Váši stavy a jen jsem doufala, ze bude mozné další nakupování přes e-Shop. Stava totiž v naši rodině mizí neuvěřitelně rychle, ctyrtydenni trvanlivosti od otevření u nás nemůže dosáhnout ani omylem, naše rodina to zvládá do druhého dne, tak je stava fantastická! Děti neustale brousí kolem lednice... Zásoby už máme i v advokátní kanceláři me a me maminky - repu, opět skvělou. Jsme moc šťastné, ze jsme na Vaše báječné výrobky narazily a radujeme se z Vašeho podnikatelského záměru, mj. I z ekologického hlediska. Chutná skutečně hezky Jihočesky!!! Přejeme Vám a ostatne i nám, ať se Vám daří a my tak mohly byt Vašimi stálými zákazníky.
Krásný den a hodně uspechu.
JUDR. H. Suková, Mgr. P. Maresova, Praha
AK.sukova@email.cz

—————

Datum: 14.08.2012

Vložil: Vanda Řezníčková

Titulek: Re: Děkujeme moc!

Dobrý den,
také děkujeme za uznání a hlavně jsme rádi, že Vám naše produkty přinášejí tolik radosti i užitku. Za tým Lhenická ovocná šťáva, Vanda Řezníčková

—————

Datum: 29.07.2012

Vložil: Hanka

Titulek: Sliz ve šťávě

Dobrý den,
nedávno jsem si koupila Vaši šťávu u OC Chodov. Druh jablko a červená řepa. Po otevření mi do první načepované sklenice natekl ve šťávě i jakýsi slizovitýchrchel. Pak už jsem neměla odvahu šťávu pít. Když jsem pila stejný druh šťávy u známých, nesetkala jsem se s tím. Podle data na obalu má mít toto balení trvanlivost do 3.12.2012.
Můžete mi říct, jestli je to znak zkažení nebo je to normální? a případně poradit, jak podobným překvapením předejít?

—————

Datum: 31.07.2012

Vložil: Vanda Řezníčková

Titulek: Re: Sliz ve šťávě

Dobrý den, nejedná se o zkaženou šťávu. Pektiny obsažené v jablku mohou časem tvořit tyto gelovité hmoty (jablečný pektin se používá například pro zgelovatění marmelád). Gelovité sraženiny se vytvoří tehdy, když šťáva delší dobu (řádově měsíce) leží v teple a současně obsahuje větší procento ovocné dužiny a tím i vyšší procento pektinu. Pokud ve šťávě najdete další gelovité části (stačí vyndat bag z krabice a prohlédnout obsah) a nejste tak s výrobkem pro jeho konsistenci 100% spokojena, můžete šťávu u prodejce vyměnit nebo vrátit. Na konci ovocné sezony se při kombinaci výše uvedených faktorů s tímto můžete setkat. Překvapením předejít asi 100% nelze. Od srpna 2012 začínáme lisovat již jablka ze sklizně 2012, tudíž podobné nálezy se mohou objevovat opět až v červnu-červenci 2013. Za nemilé překvapení se vám omlouváme. Jedná se o přírodní produkt, který je až do konzumace živý. Zgelovatění pektinů je toho důkazem.

—————