O šťávě

Co je to Lhenická ovocná šťáva?

100% vylisovaná a pasterizovaná šťáva (mošt) z ovoce / zeleniny,

s uchovaným obsahem vitamínů a minerálů.

 

U našich produktů máte záruku, že kupujete šťávu, která má tyto charakteristiky:

odrážka

100 % podíl ovocné složky

odrážka

neslazená

odrážka

nefiltrovaná

odrážka

neředěná

odrážka

neobsahuje žádné konzervační látky

Lhenická ovocná šťáva je čistá přírodní šťáva z ovoce vypěstovaného převážně v Chelčicko-Lhenické ovocnářské oblasti Jižních Čech, která je pěstováním ovoce proslulá.

Mošt je vylisován z pečlivě vybíraného čerstvého ovoce nebo zeleniny. Podíl ovocné složky tvoří 100 %. 1 litr ovocné šťávy obsahuje cca 1,4 kg ovoce. Šťáva je neslazená, nefiltrovaná, neředěná, nekoncentrovaná, bez konzervačních látek. Podíl jablečné složky u mixovaných šťáv je 60-70%. Příznačný je sediment na dně, který je znakem přírodního charakteru nápoje.

Tento druh moštu s jemně drcenou dření, odborně nazývaný „tekuté ovoce“, je bohatý vitamínem C. Šťáva je ošetřena pouze v pasterací. Tento citlivý způsobu zpracování zajistí mikrobiologickou nezávadnost a současně zachovává většinu vitamínů a dalších hodnotných látek, chuť i výrazné aroma, jaké má čerstvě vylisovaný mošt.

Přejeme vám příjemný zážitek z pití tohoto lahodného nápoje.

 

—————

Jaké jsou ve šťávě přídatné složky?

Šťáva je zcela bez přísad, je neslazená, nefiltrovaná, neředěná, nekoncentrovaná, bez konzervačních látek. Neobsahuje žádné látky upravující chuť nebo vzhled či aroma. Vše, co ve šťávě pijete je pouze přírodní lisované ovoce a/nebo zelenina. Podíl jablečné složky u mixovaných šťáv je 60-70%, zbytek tvoří další druh ovoce nebo zeleniny uvedené na obalu.

—————

Jak je šťáva balena?

Šťávu můžete koupit  v těchto baleních:     BAG-IN-BOX: ve dvojím objemu: 2,5 litrů a 5 litrů. Na objednávku v objemu 10 litrů.

                                                                    SKLO: lahvičky o objemu 0,25 l, jednotlivě nebo v kartonu, kde je 8 ks.

Šťáva je balena v praktickém obalu  „BAG-in-BOX“ (aseptická potravinářská folie s výpustným ventilem v papírové krabici). Ventil se uchytí v krabici, odjistí a používá jako stáčící kouhoutek. Krabice se doporučuje po otevření balení umístit v chladnější místě (nejčasteji v lednici).

Díky tomuto balení se při postupném odpuštění šťávy ventilem k moštu nedostává vzduch a obsah tak nepodléhá rychlé zkáze. Trvanlivost 1 rok od výroby při skladování do 10°C. Po otevření uchovávejte krabici ve  výčepní poloze a spotřebujte do 4 týdnů. Obal je plně recyklovatelný.

 

—————

Jaká je trvanlivost šťávy?

     

Trvanlivost: cca 1 rok od vylisování (datum je uvedeno na obalu) při uchovávání v chladu do 15 oC.

Pokud uchováváte neotevřené balení šťávy při pokojové teplotě, doporučuje spotřebovat ji do 9ti měsíců. Po otevření uchovávejte šťávu v chladu, nejlépe v chladničce, kde vydrží minimálně čtyři týdny. Po otevření doporučujeme uchovávat krabici ve vodorovné (výčepní) poloze.

Záruka trvanlivosti spočívá pouze v šetrném tepelném ošetření do 80 oC (pasterace). Při tomto procesu dojde ke zničení nežádoucích mikroorganismů, ale zároveň nedochází k ničení vitamínů. Díky tomuto citlivému způsobu zpracování a konzervace si tak šťáva zachovává svoji přirozenou hodnotu, chuť i výrazné aroma, tedy má stále vlastnosti čerstvě vylisované ovocné šťávy.

 

—————

Jaké jsou druhy šťávy?

Sortiment šťáv pro vás neustále rozšiřujeme. V sezónně 2012 / 2013 lisujeme tyto druhy:

                        Jablko    100%

                        Jablko + rakytník (90 : 10)                       

                        Jablko + višeň (cca 70:30)

                        Jablko + červený rybíz

                        Jablko + černý rybíz 

                        Jablko + hruška

                        Jablko + švestka

                        Jablko + jahoda

                        Jablko + mrkev

                        Jablko + červená řepa

                        

V roce 2012 nelisujeme  z důvodu nedostatku surovin:

                        Jablko + bílý rybíz

                        Rajské jablko   100% 

                      

Další informace najdete zde.

 

 

—————

Jaký je přínos pití šťávy pro naše zdraví?

Jablečná šťáva a její kombinace s jinými druhy ovoce nebo zeleniny obsahuje hojně vitamíny A, B, C, železo, ovocné kyseliny, fenolické látky, pektin a vlákninu.

Má pozitivní účinky na nervový systém, slinivku, revmatismus, hladinu cholesterolu, redukci hmotnosti. Obsažené látky působí preventivně proti množení nádorových buněk, onemocnění srdce a cév, při stressu, astmatu, zánětu průdušek či rozedmě plic. Zbavují tělo jedovatých a odpadních látek, patogenních mikroorganismů, regulují činnost střev.

Ve šťávě obsažený antioxidant quercetin, má schopnost potírat neurodegenerativní nemoci u lidí. jako jsou Parkinsonova či Alzheimerova choroba.Quercetin má podle posledních průzkumů mnohem vyšší antioxidační aktivitu než jiné flavonoidy a vitamin C. Podle posledních poznatků více antioxidantů obsahuje právě jablečný mošt než čerstvá jablka. 

Jablka, hrušky a další ovoce obsahují flavonoidy, žluté pigmenty, které mají ochranný účinek před onemocněním dýchacích cest a plic, snížijí riziko onemocnění srdce a rakoviny. Mezi flavonoidy existují rozdíly. Jako nejúčinnější se ukázala látka nazývaná katechin. Lidí, kteří užívali více než 20mg této látky denně, měli lepší plicní funkce a onemocněli méně často na astma, zánět průdušek či rozedmu plic. Dva dl jablečné šťávy obsahují přibližně 15 mg katechinu.

 

Po zkušenostech spotřebitelů můžeme prohlásit, že pokud se vám po krabicových džusech vyráběných z koncentrátů dělají kožní vyrážky, po naší šťávě je mít nebudete.

—————

Je šťáva vhodná jen k pití?

Šťáva je vhodná k výrobě ovocných želé, pudinků, zmrzliny, horkých nápojů, apod. Šťávu lze výborně využít i jako základ ovocných šťáv a zkombinovat s jinými druhy, dle vlastní chuti a fantazie.

—————


Diskusní téma: O šťávě

Datum: 24.03.2012

Vložil: Martina

Titulek: Jablko 5L

Dobrý den, min. víkend jsem si koupila 5l krabičku :) na Jiřáku.... samozřejmě už není a zase se budu muset vydat pro další.... šťáva byla výborná. Takhle skvělý jablečný mošt jsem pila asi naposledy před 17 lety :) kdy děda dával jablka do moštárny :))

Vaše šťáva je vynikající :)) jsem ráda, že jsem na Vás narazila a určitě se stanu Vaším věrným zákazníkem :)

—————

Datum: 29.04.2012

Vložil: Lhenická ovocná šťáva

Titulek: Re: Jablko 5L

Dobrý den, děkujeme za uznání. Snažíme se přinášet na trh šťávu v co největší kvalitě. Jsme rádi, když si toho zákazníci všimnou.

—————

Datum: 26.01.2012

Vložil: ota

Titulek: 45

dobrý den všem, a kolik teda stojí?diky za odpověď komukoli ...

—————

Datum: 17.02.2012

Vložil: Vanda Řezníčková

Titulek: Re: 45

Dotaz na ceník je již uveden.
5 litrů je nyní za 170 Kč mimo jahodové, ta je za 180 Kč a Rakytníkové - nová, která je za 225 Kč za 5 litrů.

2,5 litrová balení stojí 105 Kč, mimo jahodovou, která je za 110 Kč. Rakytníková v 2,5 litrovém balení ještě není. Začínáme ji prodávat 16.2.2012, ale zatím jen 5 litrové balení.

—————

Datum: 22.11.2011

Vložil: Pavlapetr

Titulek: Super

Dík za Lhenickou šťávu, dnes jsme ji koupili 6balení na Vánoce a už je půlka jednoho balení pryč, kupujeme ji vždy u výrobce a taková ochota se nikde nevidí. Dík

—————

Datum: 03.06.2011

Vložil: Luděk

Titulek: Ceník

Dobrý den, hledal jsem cenu šťávy, našel ceník plný obrázků, ale nezjistil jsem z něj, za jaké množství šťávy jsou ceny uváděny... Prosím o upřesnění. Děkuji, LC

—————

Datum: 17.02.2012

Vložil: Vanda Řezníčková

Titulek: Re: Ceník

Děkujeme za upozornění, na podrobném ceníku se pracuje. V E-shopu jsou ceny uvedeny u jednotilvých druhů šťáv včetně balení.

—————

Datum: 02.06.2011

Vložil: Jiří Votava

Titulek: Výroba šťávy

Mám takový dotaz.Kdy se vyrábí šťáva která je na trhu teď na jaře a má trvanlivost prakticky do podzimu.
Např Jablko a višně.U jablek bych pochopil že se dají skladovat a spracovávat po celý rok,ale višně tak dlouho nevydrží a teď na jaře ještě nejsou k dispozici.Ovoce se dováží ze zahraničí?nebo se lisuje mražené z loňské skizně?Děkuji za info
Jinak šťávy jsou výborné.

—————

Datum: 17.02.2012

Vložil: Vanda Řezníčková

Titulek: Re: Výroba šťávy

Dobrý den, ovoce, které nelze skladovat čerstvé je ihned po sklizni vylisováno a skladováno v aseptickém vakuovém balení v naší výrobně ve Lhenicích. Šťáva má obecně delší trvanlivost než 1 rok, pokud je skladována v uvedeném prostředí při teplotě pod 10 st C. Jablka, mrkev, červená řepa jsou lisovány vždy čerstvé. Záruku 6 měsíců dáváme z toho důvodu, že pokud šťávu skladujete v teplém prostředí, může začít cca po 3/4 roce kvasit. Pokud ji máte v chladu a nedojde k průniku vzduchu obalem (mikrootvory v aseptickém vaku), vydrží vám déle. Lhenickou šťávu nikdy nevyrábíme ze zmražených surovin ani nemícháme ze zmražených moštů. Minimální trvanlivost,tedy doba, po kterou dáváme na šťávu záruku (uvedena na obalu), je vždy 6 měsíců od vylisování jablečné složky. S postupujícím jarem začínají z výše uvedených důvodů z distribuce vypadávat druhy, jejichž zásoby nám dojdou. Například švestková šťáva je již nyní v doprodeji jen v 2,5 litrovém balení, postupně dojdou další druhy, nejčastěji mívá výpadek rybízová šťáva, hrušková a o letních prázdninách i červená řepa.

—————

Datum: 21.04.2011

Vložil: MAREK Stanislav

Titulek: Šťávu jsem koupil v obchodě s počítači

tenkrát jablkovou, ta nevydržela (chodila mi na ni dcera), další byla s červenou řepou, (o té jsem dceři raději neřekl), DOPORUČUJI!

—————