Šťáva z červené řepy má spoustu léčivých účinků: Obsahuje významné
množství draslíku a železa, dále sodík, vápník, hořčík, křemík, selen,
měď, fluor, kobalt, vanad, lithium, jód, cesium a rubidium - vše v
optimálních dávkách. Řepa obsahuje vitamíny skupiny B (kyselinu
listovou, cholin), vitamin H (biotin) a provitamin A, méně vitamín C,
flavonoidy, temně rudý betain ( po konzumaci řepy způsobuje neškodné
zbarvení moči do červena, strhává s sebou toxiny, je antioxidant),
organické kyseliny - jablečnou, vinnou, šťavelovou a citrónovou,
vlákninu pektin (stimuluje peristaltiku střev a čistí je od jedovatých
usazenin), aminokyseliny (asparagin, glutamin - pro metabolismus mozku),
cyklické deriváty aminokyselin - betakyaniny (betanin), betalainy,
triterpenoidní saponiny látky glykosidické povahy, které ve vodě pění.
Velmi důležitý je obsah antokyanových barviv (protinádorový účinek).