Rybízová šťáva je bohatá na na vitamin C, niacin (vit.B3) a kyselinu
pantothenovou (vit.B5), karoteny(vit.A). Rybízová šťáva obsahuje stopové
prvky, minerály - vápník a železo, hořčík, draslík a mangan, důležité
nenasycené mastné kyseliny (ze semen), třísloviny a vysoký podíl
pektinu. Ve šťávě je také obsažený rutin (vitamin P). Kombinace všech
těchto látek dohromady je jedinečným přírodním lékem.
Rybízová
šťáva má velký význam pro zdraví našeho cévního systému, je prospěšná
nervům, vlasům a kůži, je ochráncem našeho zraku a sliznic a
stimulátorem imunity. Může tak výrazně pomoci při léčbě nemocí z
nachlazení, virových a bakteriálních infekcí, jako jsou chřipka, záněty
dutin a infekce sliznic, bronchitida, angína a pod. Zároveň je také
vhodnou prevencí těchto a mnohých jiných zdravotních potíží.
Antioxidanty všeobecně zbavují organismus volných radikálů a chrání
buňky před patologickými změnami, jsou dokonce prevencí některých typů
rakovinného bujení. Karoteny také urychlují obnovu sliznic a chrání je,
jsou tedy skvělé i při rekonvalescenci po nemocech, pomáháhají při
šerosleposti.